A nehezen gyógyuló sebek nagy része a cukorbetegség szövődménye. Az alábbiakban általában ezen betegségekből kialakult seb és fekély gyógyításával foglalkozunk, azonban a hiperbár oxigénterápia más úton kialakult és nehezen gyógyuló sebek kezelésére is alkalmas.


Hogyan alakul ki a cukorbeteg lábszárfekély

Sajnos általános tendencia, hogy a cukorbetegségben szenvedő betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól hazánk sem kivétel: országos viszonylatban nagyjából 800.000 diabeteszes (cukorbeteg) személlyel számolhatunk, de a kezelt betegek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegek száma.

A nem baleset okán végzett lábamputációk 70 százaléka cukorbetegség eredetű és évente négyezer lábat kell amputálni Magyarországon a diabétesz szövődményei miatt, pedig a hiperbár oxigénterápiával minden harmadik ilyen műtét elkerülhető lenne.

 

A lábszárfekély kialakulásának több oka is van: egyrészt a cukorbetegség mellékhatásaként szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik a bőr, másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb deformálódik, és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-100 %-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteglábszárfekély.

A szövődmények miatt kialakuló rossz lokális vérkeringés következtében a cukorbeteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat (új cipő törése, szögbe lépés, forró vízfürdő égetése, szalicilos tyúkszemtapasz általi elhalás stb.). Mindez tovább könnyíti a cukorbeteg fekélyek létrejöttét. A negatív folyamatok "segítik" a létrejövő kedvezőtlen elváltozásokat is (sok esetben kalapácsujj fejlődik ki, elvékonyodik a lábközépcsontok alatti zsírpárna). Végül a seb elfertőződik, és létrejönnek a különféle kiterjedésű elhalások, melyek általában minimum az ujjak vagy a lábfej egy része, súlyosabb esetben a teljes láb vagy lábszár amputációját vonják maguk után.
Hazánkban 2005. óta elérhető a hiperbár oxigénterápia, melynek segítségével több száz páciens fekélyes sebét begyógyítottuk és ezáltal sok végtagot mentettünk meg az amputációtól.


A hiperbár terápia hatása a problémás sebekre, fekélyekre

Az egészséges ember vérkeringése tökéletes, mert nem szenved olyan krónikus betegségben, mely a véráramlást gátolná. A vérben szállított oxigén minden sejthez eljut, így ha sérülést szenved és seb alakul ki, akkor nem korlátozza semmi a természetes sebgyógyulást.

Ezzel ellentétben a cukorbetegek nem gyógyuló sebei a krónikus betegség miatt kialakult rossz lokális vérkeringés következtében mindig oxigénhiányosak. A sebgyógyulás szempontjából lényeges élettani folyamatok oxigént igényelnek. A cukorbetegség szövődménye miatt azonban a végtag vérkeringése elégtelen, így nem juthat a sebgyógyuláshoz szükséges elegendő mennyiségű oxigén a fekélyes testrészhez. Ezért a sebgyógyulás elhúzódik, a terhelés miatt megnőhet a seb és fertőzések alakulhatnak ki, melynek végeredménye a végtag amputációja is lehet.

A hiperbár oxigénterápia a természetes gyógyulási folyamatokat állítja helyre és erősíti fel a szervezetben. A kezelés alatt a betegek egy speciálisan kialakított nyomásálló (keszon) kamrában, a normál légköri nyomásnál másfélszer-kétszer nagyobb nyomáson orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A 100 %-os oxigén normál légköri nyomáson is jelentős gyógyító hatással bír, de a kamrában mesterségesen megnövelt nyomás hatására, a beteg vérében oldott oxigén szintje a normálértéknek akár a húszszorosára is növelhető. A megnövelt oxigénkoncentráció hatására a véráramon keresztül - a csökkent vérkeringés ellenére is - jelentős mennyiségű oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetetekhez. Nem gyógyuló sebek esetében a hiperbár oxigénterápia működése összetett. Azonnali hatások: nem keringő területek oxigénellátottsága megnő, a fertőzést okozó baktériumok döntő többsége nem tud oxigénben dús környezetben túlélni, az oxigéntúlkínálat miatt kialakuló kisér összehúzódásnak jelentős ödéma csökkentő hatása van (az ödémától való megszabadulás önmagában nagyszerű keringésjavulást idéz elő). Hosszú távú hatások között a hajszálér újdonképződés okozó hatást tartjuk a legfontosabbnak: az oxigénszint változás (kezelés alatt hiperoxia és a kezelés után visszacsökkentő oxigénszint) a legerősebb megindítója sérült szövet területeken a hajszálér regenerációjának. Ez biztosítja a kezelés befejezése után is az adott terület megújult kapilláris keringését és a gyógyulás befejeződését. Ezen hatások együttesen segítik elő a vérkeringés javulását. A fájdalommentes terápia a korábban élettelen területet „élettel képes megtölteni" és ezzel megmenthet sok olyan „cukorbeteg-lábat", végtagot, mely amputációra van ítélve. Általános tapasztalataink szerint a pácienseink 80%-ánál a fájdalommentes terápia hatására a seb körül a 10. kezelést követően kialakul a gyógyulást jelentő rózsaszín bőrréteg, a korábban váladékozó seb lassan elkezd száradni, ezután kialakul a sebet borító hámréteg és a fekély napról-napra jól látható módon összehúzódik. A terápia nagy előnye, hogy az nem a seb teljes begyógyulásáig tart. Amikor a szakorvos megállapította, hogy a seb körül a vérkeringés helyreállt és az oxigénszint elérte a megfelelő mértéket, akkor befejezzük a terápiát, függetlenül attól, hogy a seb még nem teljesen gyógyult be. A szakorvos ekkor már meggyőződött arról, hogy a sebgyógyulás már kezelések nélkül, otthoni körülmények között is bekövetkezik.
Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy látványos eredményeket csak abban az esetben tudunk elérni, ha a páciens időben fordul hozzánk!


Ez a betegség az ún. II.-es típusú indikációk közé tartozik, ami azt jelenti, hogy befogadott típusú indikáció és az orvostudomány jelenlegei álláspontja szerint  a hiperbár oxigén kezelés egyértelműen pozitívan befolyásolja a gyógyulást.Diagnosztika

Szöveti oxigénszint mérő

A fekélyes sebek vizsgálatánál speciális diagnosztikai műszert használunk. A műszer alkalmas arra, hogy a kezelések előtt megállapítsuk azt, hogy a fekélyes területet körbevevő szöveteknek milyen az oxigén szállító képessége. A vizsgálattal eldönthető, hogy milyen a terület gyógyhajlama és a hiperbár oxigénkezeléssel milyen mértékben tudunk javítani a sebgyógyuláson. A szöveti oxigénszintet nyugalmi, terheléses állapotban és 100%-os oxigén belélegzés mellett is megvizsgáljuk. Az eredményeket számítógép összesíti és a grafikus ábra segítségével a szakorvos elemzi ki. Amennyiben az eredmények a határérték fölött vannak, akkor a páciens kezelése indokolt - és egyéb, élettani hatásokat figyelembe véve - nagy esély van a fekély gyors és eredményes gyógyulására. Az eredmények függvényében megállapítható a kezelési ciklus tartalma és a kezelésszám. Ha az értékek nem kedvezőek, akkor a páciens kezelése nem indokolt, de ekkor sem kell lemondani a kezelésekről, hiszen a vizsgálatot kezelési ciklusonként megismételve, sok esetben javulnak az értékek.

Lézer doppler

A lézer doppler segítségével megállapítható, hogy a seb környéki területnek milyen a vérellátottsága. Az elégséges vérellátottság a sebgyógyulás alapja. A méréssel pontos képet kaphat a páciens arról, hogy mi okozza seb nehéz gyógyulását.

 

A szöveti oxigénszint mérését és a lézerdoppler vizsgálatot egyszerre végezzük el, mert előfordulhat, hogy a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége azonban jó értéket mutat. Ekkor is célszerű megkezdeni a hiperbár oxigén kezeléseket. A vizsgálatokat meghatározott számú kezelés után megismételjük és az eredmények összehasonlítása után nagy pontossággal meghatározható a továbbiakban szükséges kezelésszám.
A módszer kevésbé alkalmazott a hazai gyógyászatban, pedig a zárt, számítógépes program konkrét és helytálló eredményeket szolgáltat. A szöveti oxigénszint mérővel nem csak az dönthető el, hogy a páciens hogy reagálhat a hiperbár oxigénkezelésre, hanem az is, hogy egyébként meg lehetne-e menteni a végtagot az amputációtól.
A fél órás vizsgálatot a kezelésektől függetlenül is alkalmazzuk, így a páciens külön kérésére egy önálló konzultáció keretén belül is elvégezzük.
Várjuk azon páciensek jelentkezését is, akik fekélyes sebeik általános gyógyhajlamára kíváncsiak.
A vizsgálat díja: 10.000,- FtOrvosi konzultáció

Orvosaink személyes konzultáció keretében állnak betegeink rendelkezésére. A beszélgetés során tájékoztatást adunk a hiperbár oxigén terápia folyamatáról és személyre szabott terápiás javaslatot adunk.
A konzultáció ára 5.000 Ft
Amennyiben konzultációra szeretne időpontot foglalni, hívja kollégáinkat a következő telefonszámok bármelyikén:

+36 (1) 392 0376 
+36 (30) 269 9436